Teaching support from the UK’s largest provider of in-school maths tuition

blogs read

resources downloaded

one to one lessons

schools supported

Built by teachers for teachers

In-school online one to one maths tuition developed by maths teachers and pedagogy experts

See it in action

Hundreds of FREE online maths resources!

Daily activities, ready-to-go lesson slides, SATs revision packs, video CPD and more!

Built by teachers for teachers

In-school online one to one maths tuition developed by maths teachers and pedagogy experts

See it in action

White Rose Maths Year 3: What Students Learn And The Resources To Support Them 

Here we look at the White Rose Maths Year 3 scheme of learning, the topics it covers across the year and provide lots of sample questions and maths resources for those following White Rose in Year 3.   

Year 3 Place Value Lesson

Year 3 Place Value Lesson

Download these free resource to help teach your Year 3 class place value.

About White Rose Maths 

The White Rose Maths scheme of learning follows the national curriculum with a mastery approach to maths with a range of fluency, reasoning and problem solving elements. They also encourage concrete, pictorial and abstract representations to develop deep understanding of mathematical concepts. 
Read more: White Rose Maths

It is thought that approximately 70% of schools in the UK follow the White Rose Maths scheme and this is reflected in the thousands of students Third Space Learning tutors every week. Our tutors are highly skilled maths and pedagogy experts, well trained in the language, representations and approach used by White Rose. They are therefore able to deliver a one to one lesson that feels familiar to students who are also used to White Rose. 

Throughout this article you’ll see example lesson slides and example questions from Third Space Learning’s Year 3 maths curriculum that exemplify best practice teaching to the White Rose Maths Year 3 scheme. 

We’ve also provided lots of links to White Rose Maths Year 3 resources that are suitable for use for each topic. In addition to the links provided, Third Space Learning also offers libraries for White Rose Maths Year 1, White Rose Maths Year 2, White Rose Maths Year 4, White Rose Maths Year 5 and White Rose Maths Year 6

About the White Rose Maths Year 3 Scheme of Learning

The primary school White Rose Maths scheme of learning has gone through several iterations and versions up to the current version 3. The scheme of learning SOL is designed as guidance and it is not necessarily intended for each small step to take one lesson. As with all teaching, it is important that teachers adapt this SOL for their class/ pupils. 

Topics covered in Year 3 White Rose Maths scheme of learning work

The White Rose Maths Year 3 SOL outlines which topics are taught, and when, throughout the autumn, spring and summer terms of Year 3. 

The breakdown for Version 3 of the scheme of learning is as follows 

Year 3 autumn term

  • Place value
  • Addition and subtraction
  • Multiplication and division (A)

Year 3 spring term

  • Multiplication and division (B)
  • Length and perimeter
  • Fractions (A)
  • Mass and capacity

Year 3 summer term

  • Fractions (B)
  • Money
  • Time
  • Shape
  • Statistics
Version 3 of the White Rose maths Year 3 SOL
Version 3 of the White Rose Year 3 SOL

​​Third Space Learning has created several collections of White Rose Maths aligned resources for all primary year groups from early years through to Year 6. These resources can provide a different perspective on a topic and so help pupils spend the time needed to fully embed a concept.
Here is a summary of the different collections available for schools following Year 3 White Rose Maths, many of them free to download from our maths hub. Links to the topic specific versions are provided within each termly breakdown below:

Ready to go lesson slides

These ready-to-go lesson slides come in the form of editable powerpoints with related worksheets that are designed for everyday teaching. The slides cover both version 2 of the White Rose scheme of learning (in blue) and version 3 of the SOL. They also include support slides that can be used to support pupils who need a little extra  pre/ post teaching to support their understanding.

Year 3 ready-to-go lesson slides

Code Crackers 

Our Code Crackers resources are aligned to the version 2 SOL. These are summative resources designed as a retrieval activity for the end of the place value block

Version 2 aligned resources: 

Maths Code Crackers Year 3

Pre and Post Diagnostic Questions 

These tests can be used before starting the place value block to assess gaps, and after teaching the place value block to identify progress. 

Diagnostic Assessments Year 3

Worked Examples

Pupils check over completed questions to identify errors (or identify correct answers). Pupils are encouraged to explain the errors they find, not just ‘mark’ work. These worked examples help to solidify understanding by getting the pupil to discuss errors and how to avoid them. 

Year 3 Worked Examples

Rapid Reasoning 

These reasoning problems go alongside our Fluent in Five resource. One question each week has a model answer so teachers can understand what the question is asking and how to solve it. 

Rapid Reasoning Year 3

All Kinds of Word Problems

Test your class’ problem solving skills with these place value word problems.

All Kinds of Word Problems Year 3

White Rose Maths Year 3 autumn term

In the autumn term, Year 3 focuses on place value, addition, subtraction, multiplication and division. 

Place value Year 3

Place value is an essential part of pupils’ learning, hence why it is usually the first block pupils cover each year. In Year 3, several new concepts are introduced as well as recapping important concepts taught in Key Stage 1. In KS1, pupils look at numbers to 100. In Year 3, pupils look at numbers up to 1,000. Pupils also expand their knowledge of counting in multiples by counting in multiples of 50. 

place value lesson slide
place value word problem lesson slide
This image shows how place value questions can be put into a real life context and to
recap prior knowledge of measurement. 

Example year 3 place value questions:

1. Write 357 in words

Answer: Three hundred and fifty-seven

2. Represent 529 using place value counters

Answer:

place value counters

3. Complete the next two numbers in this sequence: 300, 250, 200, ……, ……

Answer: 150, 100

White Rose Maths year 3 place value resources

Addition and subtraction Year 3

In the White Rose Maths scheme of learning version 3, Year 3 is introduced to the formal written method of addition and subtraction. This builds on knowledge of adding and subtracting (including regrouping and exchanging) with concrete resources. This is in addition to other methods of addition and subtraction. 

addition slide
Example of moving from concrete, or pictorial if teachers use the slides
with no physical resources, to abstract in addition.
addition with counters
This slide focuses on using known facts to add.
This is an alternative method that pupils can use when completing calculations. 

Example year 3 addition and subtraction questions:

1. Complete the calculation: 527 – 300 =

Answer: 227

2. Complete the calculation: 349 + 218 =

Answer: 567

3. Lola has £436. She spends £172. How much money does she have left?

Answer: £264

White Rose Maths Year 3 addition and subtraction resources

Multiplication and division Year 3

Multiplication and division has been divided into two blocks, Multiplication and Division A in Autumn and Multiplication and Division B in Spring. 

Multiplication and division A

Multiplication and division has been divided into two blocks, one in Autumn and one in Spring. The autumn term block focuses on basic understanding such as equal groups, arrays and sharing and grouping as well as recapping times table facts from Year 2 (2s, 5s and 10s) and introduces other times tables facts (3s, 4s and 8s).

The 3, 4 and 8 times tables are introduced as both multiplication and division facts to reinforce the link between multiplication and division. Year 3 also explores the relationship between the 2, 4 and 8 times tables.

multiplication lesson slide
This explores the relationship between repeated addition and multiplication. 
numberline multiplication
Lesson slide illustrating the relationships between x2, x4, x8

Example year 3 multiplication and division A questions:

1. Adam has 4 bags of cookies. Each bag holds 3 cookies. How many cookies does Adam have in total?

Answer: 4 x 3 = 12

2. Complete the calculation: 36 ÷ 4 =

Answer: 9

3. Complete the grid:

multiplication grid

Answer: Row 1: 4, 8, 16, Row 2: 8, 16, 32, Row 3: 16, 32, 64

White Rose Maths Year 3 multiplication and division resources

White Rose Maths Year 3 spring term

In the spring term, Year 3 continues with multiplication and division and covers length, perimeter and fractions.  

Multiplication and division B Year 3

Once pupils are more confident with times tables facts, they then move on to multiplying and dividing with a 2-digit and a 1-digit number. In Year 3, pupils will not use formal methods (such as short multiplication or short division), instead they focus on using concrete resources such as counters. 

multiplication with money question
Example of multiplying by 10 using concrete resources and in context. 
division with counters slide question
Example of dividing a 2-digit number by a 1-digit number using concrete resources. 

Example year 3 multiplication and division B questions:

1. Complete the calculation: 17 x 10 =

Answer: 170

2. Complete the calculation: 23 x 3 =

Answer: 69

3. Complete the calculation: 64 ÷ 4 =

Answer: 16

Length and perimeter Year 3

Pupils will be familiar with measuring lengths in metres and centimetres from Year 2. In Year 3, they expand this understanding by measuring in millimetres as well as measuring in mixed units (centimetres and metres). Pupils will also explore equivalent lengths and learn about perimeter for the first time. The study of perimeter starts with pupils understanding that perimeter is the distance around a closed 2-D shape.

length question slide
This shows equivalent measures between centimetres and millimetres. 
perimeter slide
Introduction to perimeter by counting squares. 

Example year 3 length and perimeter questions:

1. Compare the lengths 5cm & 5mm

Answer: 5cm > 5mm

2. Convert 3m and 46cm into centimetres.

Answer: 346cm

3. A square has sides measuring 5cm. What is the perimeter of the square?

Answer: 20cm

White Rose Maths Year 3 length and perimeter resources

Fractions Year 3

Like multiplication and division, fractions is split across two terms, Fractions A is in the spring term and Fractions B in the summer term. 

Fractions A Year 3

Fractions A block focuses on understanding fractions including unit and non-unit fractions and representing fractions on number lines. There is also a focus on identifying equivalent fractions. 

The entire topic block on fractions in Year 3 relies on concrete and pictorial representations to solidify pupils’ understanding of the mathematical concept of fractions.

fraction lesson slide
Understanding the denominator in unit fractions. 
bar model fraction
Using bar models to find equivalent fractions. 

Example Year 3 fractions A questions:

1. Use bar models to help compare these fractions: \frac{1}{7} & \frac{1}{2}

Answer: \frac{1}{7} < \frac{1}{2}

2. What fraction is represented by the bar model?

fraction bar model

Answer:\frac{5}{8}

3. Use the bar model to find the equivalent fractions. \frac{6}{10} = \frac{?}{5}

fraction bar model

Answer: \frac{6}{10} = \frac{3}{5}

White Rose Maths Year 3 fractions resources

Mass and capacity Year 3

In Year 3, pupils recap reading scales in grams and millilitres. This is extended with pupils focusing on measuring mass in grams and kilograms as well as measuring capacity or volume in millilitres and litres. 


Pupils will measure mass using weighing scales and learn to measure capacity and volume using measuring jugs. Pupils will also explore equivalent masses and equivalent capacities or volumes. They will also compare masses and compare capacities or volumes.

Example Year 3 mass and capacity questions:

1. What is the mass of the car? _____kg and _____g

weigh scale image

Answer: 3kg and 500g

2. Joanne has 500g of sweets. Marcy has 650g of sweets. What is the total mass of their sweets?

Answer: 1kg and 150g

3. I have 400ml of water. How much more water would I need to make 1 litre of water?

Answer: 660ml

White Rose Maths Year 3 mass and capacity resources

White Rose Maths Year 3 summer term

During the summer term, the White Rose Maths Year 3 SOL continues with fractions and covers money, time, shape and statistics.

Fractions B Year 3

The summer term fractions block focuses on calculating with fractions, this involves adding and subtracting fractions with the same denominator. Pupils build upon their learning from Year 2 (where they found \frac{1}{2}, \frac{1}{4}, \frac{1}{3} or \frac{3}{4} of a set of objects) by finding fractions of objects and amounts. They will focus on finding unit and non-unit fractions of objects and amounts.

Example Year 3 fractions B questions:

1. Add these fractions: \frac{4}{11} + \frac{3}{11} =

Answer: \frac{7}{11}

2. Use the bar model to complete the calculation. \frac{2}{7} + ? = 1

bar model addition

Answer:\frac{2}{7} + \frac{5}{7} = 1

3. Complete the calculation: \frac{1}{5} of 15 =

Answer: 3

Money Year 3

In Year 3 , pupils focus on expressing money as pounds and pence, not involving decimals. 

Pupils look at converting coins, notes or given amounts in pence into amounts written as pounds and pence. Pupils also calculate using money with pounds and pence. This includes finding change, a valuable skill for any child to understand.

Example Year 3 money questions:

1. Complete the conversion: 163p = £___ and ___p

Answer: £1 and 63p

2. Complete the calculation: £2 and 30p + £4 and 85p =

Answer: £7 and 15p

3. Charlie buys a new notebook. She pays using a £5 note. She is given £2 and 30p change. How much does the notebook cost?

Answer: £2 and 70p

White Rose Maths Year 3 money resources

Time Year 3

Pupils begin learning time in Year 2, in Year 3 they expand their knowledge by looking at clocks that have numbers in digits and Roman numerals. Pupils tell the time to the nearest 5 minutes and the nearest minute. 
Pupils are also introduced to reading time on digital clocks and understand am and pm times. Pupils look at facts around years/ months/ days (calendars) as well as facts about days and hours (e.g. how many days in a non-leap year, how many hours in a week). They also calculate durations and convert between minutes and seconds. Finally, they will solve problems involving time such as time word problems.

Example Year 3 time questions:

1. Which time is the earliest in the day? 7:30pm or 7:30am

Answer: 7:30am

2. How many days are in a school week?

Answer: 5

3. The Year 3 maths lesson starts at 10:15. It lasts for 50 minutes. What time does it end?

Answer: 11.05

White Rose Maths Year 3 time resources

Shape Year 3

In Year 3, pupils are introduced to angles. They focus on right angles (not measuring in degrees). They identify right angles and compare other angles to right angles (e.g. greater than or less than a right angle). Pupils are also introduced to the terms acute and obtuse.

Pupils look at types of lines (horizontal and vertical, parallel and perpendicular) and recognise and draw 2-D shapes and make 3D shapes.

Example Year 3 shape questions:

1. Draw two different angles that are less than a right angle

Answer: Accept any two different acute angles.

2. Tick the lines that are parallel.

lines

Answer:

lines answer

3. Draw two different quadrilaterals.

Answer: Accept any two different quadrilaterals.

White Rose Maths Year 3 shape resources

Statistics Year 3

In Year 3, pupils move beyond block diagrams (taught in Year 2) to bar charts. They also recap interpreting and drawing pictograms. In version 3 of the White Rose Maths Year 3 scheme of learning, pupils are introduced to two-way tables for the first time. 

Example Year 3 statistics questions:

colours bar chart

1. How many children voted for green?

Answer: 8

2. Which colour was the most popular?

Answer: purple

3. How many children are in Year 3?

Answer: 57

White Rose Maths Year 3 statistics resources

Do you have pupils who need extra support in maths?
Every week Third Space Learning’s maths specialist tutors support thousands of pupils across hundreds of schools with weekly online 1-to-1 lessons and maths interventions designed to plug gaps and boost progress.

Since 2013 we’ve helped over 150,000 primary and secondary school pupils become more confident, able mathematicians. Learn more or request a personalised quote for your school to speak to us about your school’s needs and how we can help.

Subsidised one to one maths tutoring from the UK’s most affordable DfE-approved one to one tutoring provider.

Hannah Searle
Hannah Searle
Third Space Learning
Maths Resource Producer
Hannah worked for many years as a Primary School Teacher and SENDCo before joining Third Space Learning. She now works at Third Space to create primary maths resources and content.
x
Year 3 Place Value Lesson

Year 3 Place Value Lesson

Download these free resource to help teach your Year 3 class place value.

Download Free Now!

Year 3 Place Value Lesson

Downloadable resource

Download these free resource to help teach your Year 3 class place value.

Download Free Now!
x

FREE Guide to Maths Mastery

All you need to know to successfully implement a mastery approach to mathematics in your primary school, at whatever stage of your journey.

Ideal for running staff meetings on mastery or sense checking your own approach to mastery.

Download free